HCA Chemie & Life Sciences
Cruciaal element in de ontwikkeling van een goed vestigingsklimaat en van een economisch sterk
Limburg is de beschikbaarheid van goed opgeleide mensen. Kenniswerkers en vakkrachten die in een
sterk en snel veranderende omgeving tegemoet kunnen komen aan de vraag van het bedrijfsleven en de samenleving, nu én in de toekomst. Voor Limburg zijn onder andere de bèta technische topsectoren “Chemie & Materialen” en ”Life Science & Health” belangrijke stuwende sectoren.
De chemische sector is historisch sterk verankerd in Limburg. De focus ligt op productie, innovatie &icute;n de sector én op de cross-overs met andere topsectoren. Denk daarbij aan de cross-overs met de sector Life Science & Health waar het gaat om de ontwikkeling van (biomedische) materialen en het delen van technologieën. De Chemelot Campus in Zuid-Limburg vormt als “open innovatie campus” hét kristallisatiepunt van de topsector Chemie & Materialen.
De sector Life Science & Health is in Limburg sterk in ontwikkeling. De kracht ligt op het gebied van biomedische materialen, diagnostiek en medische technologie. Het is een kennisintensieve en internationaal gerichte sector die zowel spin-off moet krijgen in meer bedrijvigheid en werkgelegenheid in Limburg, als ook in het toevoegen van maatschappelijke waarde op het gebied van gezondheid en vitaliteit. De Maastricht Health Campus waar bedrijven, de (academische) zorg en kennisinstellingen samenwerken aan valorisatie en cross-overs met Chemie & Materialen, vormt een belangrijk kristallisatiepunt voor de topsector Life Science & Health. [verbergen]
Om de (door)ontwikkeling van de topsectoren in Limburg optimaal te ondersteunen en te faciliteren, is afstemming en samenwerking tussen onderwijs, bedrijfsleven en samenleving van groot belang. Bedrijvigheid, kennis(instellingen) én goed opgeleide mensen (human capital) vormen immers s´men de economische sterkte van een regio. In 2013 heeft de Provincie Limburg samen met stakeholders, het initiatief genomen om de Human Capital Agenda Life Science & Health en de Human Capital Agenda Chemie & Materialen op te stellen. Hierin is een gedeeld beeld vastgelegd over de ontwikkelingen, ambities en doelen. Deze agenda’s zijn in sessies met stakeholders uit bedrijfsleven en onderwijs, uitgewerkt in meer concrete (project)thema’s. Deze zijn neergelegd in een gecombineerd Uitvoeringsprogramma. De looptijd is van september 2013 tot december 2015.
Kerndoelen van de HCA LSH en CM zijn:
- het versterken van de aansluiting van onderwijs en arbeidsmarkt/bedrijfsleven
- het verhogen van de aantrekkelijkheid van de sector
Er wordt op dit moment ingezet op de thema’s: verbinden techniek- en zorgopleidingen, ondernemerschap en innovatief vermogen, internationale dynamiek, carrière mogelijkheden voor vakkrachten en onderzoekers, multidisciplinair onderwijs, imago, professionalisering docenten en stage begeleiding, doorlopende leerlijnen, excellentie in studie en carrière, aandacht voor specifieke doelgroepen, leven lang leren en duurzame inzet.
Het uitvoeringsprogramma voor LSH & CM is dynamisch van karakter en de thema’s zijn niet in ijzer gegoten. Gaande weg zal blijken welke initiatieven het meest passend zijn en waar zich nieuwe vraagstukken en kansen voordoen. Er wordt vanuit de informele adviesgroep Limburg dan ook contact onderhouden met de programma-managers voor de HCA landelijk.
De HCA doelstellingen voor deze overwegend technisch en bèta georiënteerde topsectoren, sluiten nauw aan bij de doelstellingen voor het Techniekplan Limburg. De kunst is dus om te bundelen waar mogelijk, en specifieke acties per topsector te nemen waar nodig.
Bijvoorbeeld waar het gaat om “kiezen voor techniek” sluiten we aan bij de kernprojecten van het Techniekplan. Belangrijk is dat de sectoren Life Science & Health en Chemie & Materialen hierin voldoende herkenbaar in beeld zijn. Techniek en bèta is niet alleen industrie, maar ook zorg, logistiek en groen. Via CHILL en bedrijven als DSM/SABIC wordt aangesloten bij de landelijk ingezette programma’s Jeugd en Chemie, Jetnet, Technet, VHTO/girlsday. [verbergen]
In de realisatie van de HCA doelstellingen spelen het Expertisecentrum in Zorg en Technologie (EiZT), het centrum voor opleiden in de chemie (CHILL) en de Universiteit Maastricht/Maastricht Universitair Medisch Centrum een belangrijke rol. Deze organisaties opereren “van nature” op het raakvlak van (innovatief) onderwijs en arbeidsmarkt. Hun commitment voor de uitvoering van de HCA’s is dan ook expliciet bekrachtigd.
Om de uitvoering te monitoren/ondersteunen is een adviesgroep ingesteld vanuit genoemde organisaties. Deze groep heeft een informeel karakter en heeft vooral een verbindende en signalerende rol. Het eigenaarschap voor initiatieven ligt bij de organisaties in het onderwijsveld en het bedrijfsleven.
U bent van harte welkom om uw kennis, ideeën en projecten die aansluiten bij de Human Capital Agenda’s, met de informele adviesgroep HCA LSH en CM te delen. Wij zijn graag bereid om mee te denken over de inhoud, de gewenste verbindingen en andere manieren om passende initiatieven verder te helpen.
U kunt zich melden bij Caroline Coolen van de Provincie Limburg, die de coördinatie van de informele adviesgroep verzorgt ( cwm.coolen@prvlimburg.nl ).